tisdag 7 januari 2014

Köp nytt och bli lycklig



På återvinningsstationen blir det extra tydligt för mig: Den snabbt ökande takten i att utveckla prylar leder till att vi slänger ganska nya, helt fungerande grejer för att köpa nytt. Det sägs att det hela tiden rullas ut en röd matta med nya fina produkter till oss. Men mattan rullas upp lika snabbt bakifrån. Glöm allt gammalt skräp. Släng det!

Vi skaffar nytt, sliter och slänger i allt snabbare takt. Konsumismen firar nya triumfer! Är din mobil två år gammal? Då måste du köpa en ny för att inte känna dig ute eller för att hänga med i utvecklingen. Liknande med datorer, kläder, bilar, möbler, allehanda hemelektronik, med mera.

Köp nytt och bli lycklig! Med bil som är fem år gammal och kök som inte renoverats på 15 år är du hopplöst efter din tid. Det är dessutom din plikt att konsumera i för att rädda BNP-tillväxten i den globala marknadsekonomins tidevarv. Man säger oss att det bara är bakåtsträvare och pessimister, som varnar för sammanbrott och miljökatastrof, som säger att man inte blir lyckligare ju mer nya prylar man äger och som säger att jordklotet inte räcker till om alla skall konsumera som vi. ...Men vi går lydiga på köpfest i nya och expanderande köpcentra och sätter oss gärna i skuld.


Visst, en del produktutveckling bidrar till mänsklighetens bästa och många menar att accelerationen är oundviklig. Men för mig kan det kännas som att vi blivit lurade att vara med i ett falskt lyckobingo eller att vi tvingats deltaga i ett gigantiskt ”chickenrace” i full fart ut mot stupet. Den som hoppar av först kanske klarar sig. Men de flesta följer med över branten.

Tomheten infinner sig ganska snabbt efter att man köpt en ny grej. Den korta lyckan ersätts av längtan efter något annat. Det har jag känt och säkert de flesta med mig. Hur pryllyckan försvann redan några dagar efter julafton. I mogen ålder börjar man så sakta ana att om man har någonstans att bo någorlunda bra, om man kan äta sig mätt och har pengar till lite extra och om man har nära och kära. Ja, då räcker det långt.

Men nöjer du sig med så lite är du ett hot mot det rådande ekonomiska systemet. Då tycker marknadens makthavare att du är en rebell som måste omskolas så att du lär dig att lycka, det är att konsumera mer...




Inga kommentarer: