torsdag 30 maj 2024

Föds det för få barn?


I olika medier ser och hör jag att flera länder har så lågt barnafödande att befolkningen minskar. Det kommer på sikt att leda till att få unga måste försörja många gamla. För att hålla balans mellan antalet födda och antalet döda, så att befolkningen inte minskar, skall det födas 2,1 barn per kvinna. Nyligen meddelades att nativiteten i Sverige är den lägsta sedan slutet av 1700-talet. Strax under 1,5 barn per kvinna. Födelsetalen hos oss ökade under 2000-talet fram till runt 2010, men har sedan minskat. Varför är det så, undrar jag?

Hur är det i resten av Europa? Jo, det är ännu lägre i sydeuropeiska länder som Malta(1,1), Spanien(1,19), Italien(1,25) och Portugal(1,35). I övriga världen ser det olika ut. Det är mycket högt barnfödande i flera afrikanska länder: Niger(6,8), Tchad(6,3), Somalia(6,3), m.fl. Däremot är det väldigt lågt i asiatiska länder som Sydkorea(0,83), Kina(1,2) och Japan(1,26). Se landguiden (2021) nedan.

Orsakerna till att det föds få barn i vissa rikare länder är flera. Dåliga möjligheter för kvinnor att kombinera yrkesliv med barnafödande. Många kvinnor vill utbilda sig och skaffa jobb först. Tillgång till barnomsorg och föräldraledighet skulle underlätta, men inte alla länder erbjuder det till rimlig kostnad. Hög medelålder för förstföderskor. Stora utgifter för barnen och deras utbildning avskräcker i en del länder (t.ex. Sydkorea). Kulturella normer och brist på jämställdhet mellan könen är också ett problem. I World Economic Forums Global Gender Gap Index som mäter jämställdhet ligger Japan på plats 125 av 146 länder, Sydkorea på plats 105, Kina på 107:e plats och Italien på plats 79. Många moderna unga kvinnor prioriterar bort att ha barn.

Min ena systers `gubbe´ är från Finland. Han hade tretton syskon! Det var då det, han är 70-plussare. Också i Sverige var barnkullarna stora förr, kanske av samma skäl som att det föds många barn i Afrika. Då födde man nog barn delvis för att säkra sin framtid. Numera är framtiden för oss osäker på ett annat sätt. Miljöproblem och rädsla för klimatkollaps och förutom lokala krig också risk och rädsla för undergång i en nukleär apokalyps. 

Även om man inte fruktar framtiden på det viset, så väntar som sagt många kvinnor med att föda tills efter de är färdigutbildade och har arbetat ett slag. Jag känner par som har valt att inte skaffa barn, och flera män som steriliserat sig efter att de avlat ett eller flera barn. Jag fick tre fina ungar. Dottern, som tragiskt nog dog i cancer endast 41 år gammal, fick inga barn. Mina två söner har två var. Även om mitt index var 3,0 har inte utdelningen vidare varit jättestor.

Länge talade man om riskerna med överbefolknig. Kan det vara bra om världens befolkning minskar? Se nedan på Ted Talks där utvecklingsoptimisten Hans Rosling talar om hur den globala befolkningstillväxten avtar. Om jag har förstått rätt var hans tes att människor skaffar färre barn när de får det ekonomiskt, utbildningsmässigt och materiellt bättre. Och då behöver det kanske inte vara negativt om befolkningens antal sjunker.

Om jag fattat rätt hade Sveriges befolkning minskat utan invandring. Migration löser problemen för många höginkomstländer. Allt fler kvalificerade jobb rekryteras utomlands. Dessutom utförs, i vårt och liknande länder, "enklare” jobb som chaufför, lokalvårdare, matbud, byggnadsarbetare, vårdbiträde, restaurangpersonal m.fl. ofta av invandrare eller av folk med sådan bakgrund. De nationalkonservativa krafterna vill helst stoppa invandringen helt. Vi och dom. Ett trist stamtänkande tycker jag. Tror inte heller att dessa nationalister är jättebra på att avla egna barn. Möjligen är de nöjda med att vi blir färre i Sverige?


https://www.ui.se/landguiden/statistik/topplista/?factid=943dc176-04da-e511-9c3d-f01faf3e8f24&charttype=bar&countries

https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2023/augusti/barnbrist-svarlost-samhallsproblem/

https://www.ted.com/talks/hans_rosling_global_population_growth_box_by_box?muted=false&referrer=playlist-the_best_hans_rosling_talks_yo





Inga kommentarer: