måndag 29 januari 2024

Mörkrets furste


 

När jag sjöng den kända psalmen ”Vår Gud är oss en väldig borg” i småskolan/ lågstadiet för länge sedan, trodde jag att det stod Mörkrets furste i texten i stället för Mörkrets förste. Tycker nog så här långt efteråt att min missuppfattade variant var bättre. Men andemeningen är väl den samma. När jag sedan kollar närmare finner jag att det genom tiderna varierar mellan förste och furste i översättningarna av Martin Luthers psalm. Jag finner också två filmer som heter Mörkrets furste! (Men ingen som heter Mörkrets förste):

- Mörkrets furste, Hrafn Gunnlaugson 1999. Filmen som bygger på verkliga händelser handlar om en präst på Island i häxprocessernas 1600-tal. Han möter djävulen i sina drömmar och anklagar människor i sin närhet för trolldom och häxeri men faller till sist på eget grepp.

- Mörkrets furste, John Carpenter 1987. I en gammal övergiven kyrka finns ett mystiskt kärl som generationer av präster vaktat sedan urminnes tider. När en katolsk präst och några vetenskapsmän undersöker kärlet lösgörs fasansfulla krafter. Det visar sig att det är en slags djävul i flaskan, men det kunde varit utbränt kärnbränsle eller plutonium...

Det får mig att tänka på RS-28 Sarmat, av NATO kallad Satan 2, som är en rysk supermissil med tio till femton effektiva kärnladdningar. Den har utvecklats under tio år, bland annat med hjälp av svensk teknologi(!). Säkert har USA lika effektiva domedagsvapen och kanske också Kina och flera länder. Du sköna nya värld! 

I Ukrainakriget verkar de traditionella artillerigranaterna vara avgörande. Ryssland har större kapacitet att tillverka sådana än Ukrainasidan. En modern granat kan skjutas 40 km och kostar ca 50.000 kr/st. Och priset stiger snabbt eftersom efterfrågan är stor. En artilleripjäs kan avlossa 200-300 granater per dygn. Det blir dyrt! De länder som lovat att stötta Ukraina tvekar. Det finns risk för att Mörkrets furste kommer att segra! Ja, mycket mörker och onda och destruktiva krafter i vår tid. Krig och kapprustning. Knark, brottskarteller, girighet och ohämmad egoism. Överkonsumtion och miljöförstöring. Klassamhälle med ökande klyftor. Strutsbeteende i klimatfrågan. 

Men att bara vara svartsynt hjäper inte! Det finns också ljuspunkter och många goda krafter i vår tid. Organisationer som Läkare utan gränser, Röda korset, Rädda barnen, Röda Halvmånen, Amnesty, UNHCR, UNICEF, Greenpeace, Civil Right Defenders med flera. Många människor som i stort och smått verkar för en bättre värld. I privatlivet måste vi hitta positiva drivkrafter för att inte fastna i svartsyn och uppgivenhet. Vi får stötta och hjälpa varandra, och glädjas åt att efter vintersolståndet viker nattmörkret undan så sakta och lämnar plats åt hoppfullt ljus. Och man kan läsa Lasse Bergs Kalahari-böcker om människans ursprungliga godhet och samarbetsvilja. Enligt honom blir människan till sist människans räddare.

Och även om Mörkrets förste rustar sig med våld och argan list så behöver vi enligt den gamla psalmen inte vara rädda. Här första versen i SvPs 237: Vår Gud är oss en väldig borg, / han är vårt vapen trygga. / På honom i all nöd och sorg / vårt hopp vi vilje bygga. / Mörkrets förste stiger ned, / hotande och vred. / Han rustar sig förvisst / med våld och argan list. / Likväl vi oss ej frukte. 

Den ålderdomliga texten fick vi sjunga med fröken i klassrummet. Men på skolgården utom hörhåll för lärarna sjöng vi ungar psalmen med denna vanvördiga början: Vår Gud är oss en väldig borg. / Han står på Gustav Adolfs torg / och säljer makaroner / stora som kanoner!  

Det tyckte vi var roligt!




Inga kommentarer: