fredag 15 december 2023

Kväsarkvantingar och Grilljannar


I ett historiskt perspektiv är det inte länge sedan Sverige var ett fattigt bonnland i Europas utkant. Under 1800-talet tog industrialismen fart i vårt land. Från runt 1850 och framåt förändrades samhället snabbt. Jag har just läst de två första böckerna i Per Anders Fogelströms utmärkta och välkända romanserie om Stockholm: Mina drömmars stad och Barn av sin stad. De omfattar tiden 1860 till 1900. Det var då en tid av stor inflyttning till staden. 

Bostäderna räckte inte till, och den fattiga befolkningens boende-förhållanden var usla. Arbetarbefolkningen i städerna - i Stockholm särskilt på Södermalm och Kungsholmen - bodde för det mesta mycket trångt och ohygieniskt. En familj med många barn i ett bostadskök eller i ett rum och kök. Dessutom hade man oftast flera inneboende. Inget vatten eller avlopp och utedass på gården. https://www.allmannyttan.se/historia/historiska-epoker/1850-1900-industrialisering-och-bostadsnod/

Ur den miljön kommer den kanske första ungdomsstilen, de så kallade "Kväsarna". I Fogeströms bokserie blir man bekant med Olof som är kompis med Arthur som skapade den tidens slagdänga Kväsarvalsen. En kväsarkvanting (kvanting = grabb, spoling) ansågs vara den tidens ligist. Han klädde sig i kavaj av grovt militärtyg, säckiga byxor, så kallade slängarbrallor, halsduk i stället för skjortkrage, spetsiga skor och på huvudet en vegamössa med knäckt skärm. Ett tecken på att han ofta var i slagsmål. (Bild intill: "Kväsarstämning i midsommartider", av Arthur Högstedt, skapare av Kväsarvalsen, i tidningen Strix 1898) 

Den tidens motpol kallades ”Grilljannar”. ”Janne” var i Stockholmsslangen ett vanligt underklassnamn som också användes i betydelsen ”pojkslyngel” (Wikipedia). Grilljannen var snobbig, klädd i kort kavaj och säckiga uppvikta byxor, han hade käpp med stor silverkrycka, skjorta och slips med brosch. Hans stamställe var nyöppnade Jones grill, därav namnet. Dåtidens ”stekare” alltså.  https://davidnessle.wordpress.com/2013/06/14/ussare-kvanting-valkommen-till-1890-talets-ungdomskultur/

Ungdomar från lägre samhällskikt eller från medel- och överklass, som bl.a. genom klädstil markerat sig gentemot varandra och mot ”Medelsvensson”, har genom tiderna haft många namn. Kanske är det såhär: Då: Kväsare - Grilljannar. När jag växte upp: Knuttar/raggare - Dixies/Mods. Idag: Hiphoppare - Brats/Hipsters. 

Här några undomsstilar genom tiderna: Sprätthök, snobb, dandy, kväsarkvanting, grilljanne, söderamris, jazzgosse, swingpjatt, raggare, knutte, dixie, mods, hippie, hårdrockare, syntare, sune, punkare, hiphoppare, yuppie, brat, stekare och hipster. (Bilden intill: Gösta Ekman d.ä. på revyscenen som en grilljanne)

Kväsarkvantingar och gängslagsmål vid förrförra sekelskiftet är inget mot dagens mördar-, knarkar- och sprängargäng. Om vår tids kriminella ungdomar har någon särskild klädstil vet jag inte. Kanske märkeskläder, dyr klocka, ansikthalsduk och ett vapen under huvjackan? Det är råare och hårdare nu, men de flesta rekryteras från liknande miljö, vår tids söderkåkar – förorternas trångbodda hyreshus. 

Nutidens skjutande gängmedlemmar ackompanjeras också av kraftigt våld i spel och andra medier. Liksom av Rysslands råa överfall på Ukraina. Hur många som dött där är osäkert, men olika källor uppger att 35-50.000 ryska soldater omkommit hittills. I kriget mellan Israel och Hamas och palestinierna räknar man när detta skrivs till minst 17.000 döda. Sedan tillkommer i andra delar av världen ytterligare flera svåra konflikter som just nu ligger i medieskugga: Myanmar, Sydsudan, Etiopien/Tigray, Jemen, Syrien, Somalia... 

Ja det är illa, men kanske var det inte bättre förr? Vi får sjunga och spela Kväsarvalsen och se'n jobba för en bättre framtid!

Kväsarvalsen som spelmanslåt med tre nyckelharpor: https://www.facebook.com/watch/?v=971977060094397 Olle Adolphson sjunger: https://www.youtube.com/watch?v=9x8V5mdS7Bs   Kväsarvalsen, text och noter: http://www.stefanlinden.se/S/V/DIV/E/E089%20En%20kvanting%20trader%20i%20salen%20in%20Kvasarvalsen.pdf Kväsarvalsen, original 1898: https://www.youtube.com/watch?v=B-sQipK0ppk




Inga kommentarer: