tisdag 29 juni 2021

Klimatfrågan





Jag sitter vid fritidshuset i skärgården en dag efter midsommar. Utanför på fjärden rusar vattenskotrarna som galna jättelika sjöinsekter. Det finns något hänsynslöst och icke sjömansmässigt över deras framfart. Förarna ser ut att vara ungdomar med hela livet framför sig. Jag undrar för mig själv vad de tänker om klimatet och miljön när de ilsket bullrande släpper ut sina bensinavgaser. Det ser inte ut att vara något som bekymrar dem alls.

De verkar inte bry sig om att en överväldigande majoritet av världens klimatforskare kommit fram till att det pågår en global uppvärmning och att det är vi människor som till största delen orsakar den. Men kanske har de hört att det finns några forskare som förnekar detta. Ibland kallas de klimatförnekare, men det är ett konstigt ord. Ingen förnekar väl att vi har ett klimat? Klimatskeptiker är en bättre benämning på den lilla klick som ifrågasätter forskarmajoritetens slutsatser. 

Jag stöter på en svensk skribent när jag fördjupar mig i ämnet. Han heter Staffan Mörner och driver klimatforum.com. Han är en konservativ liberal och verkar vara väl insatt i frågan. Jag har läst ett par av hans texter där han starkt ifrågasätter ”klimatkrisens” trovärdighet. Mörners och de övriga skeptikernas huvudargument verkar vara dessa: -Man blandar ihop väder och klimat. -Det är naturliga temperaturcykler, solens fläckar och jordaxelns lutning som orsakar temperaturförändringarna. -Temperaturmätningarna och modellerna för att räkna fram förändringarna är inte tillförlitliga. -Påståendena från majoriteten av klimatforskarna om att en temperaturförändring sker är falska eller missvisande.

I så fall synnerligen intressant om den globala omställningen till fossilfritt och ansträngningarna att minska koldioxidutsläppen är en jättebluff! Man frågar sig undrande: Varför?! Också mycket uppsendseväckande när Mörner hävdar att den mycket stora forskarmajoriteten inklusive FN's klimatpanel IPCC, direkt eller indirekt, är betalda av stater och företag för att komma fram till slutsatsen att det är vi människor som orsakar uppvärmningen! 

Det är också intressant att det huvudsakligen är nationalkonservativa, halvrasistiska krafter som driver frågan politiskt. En som ivrigt hävdar att forskarnas uppgifter om klimatkrisen är ”fake facts” och ”fake news” är Donald Trump. Bolsunario i Brasilien har liknande åsikter och här hemma har vi SD. Jag kommer osökt att tänka på de av tobaksindustin betalda forskare som en gång hävdade att rökning är totalt ofarligt...

Jag kan inte annat än att misstänka, att de som hävdar att förändringen av klimatet inte beror på oss människor försöker hitta skäl att fortsätta leva som vanligt. Som två av de tre aporna vill man varken se eller höra det som de flesta anser vara verklighet och sanning. Men många av skeptikerna och förnekarna snackar däremot högt om att gasa på i fossilsamhället. De vill ha ”buisiness as usual”! Och de struntar i att de flesta av den lilla minoritet forskare, som kommer fram till att vi människor är oskyldiga till Jordens uppvärmnig, är betalda av fossilindustrin.

Den som lever får se vart världen är på väg. Jag hoppas på det bästa och stöttar de krafter som jag tror att mänskligheten och miljön behöver. Så skönt att sätta sig i den lilla segelbåten och tyst glida iväg med hjälp av vinden. Eller att stilla paddla kajaken och lyssna till fåglarna, vinden och sjöbruset. Och så sköna de stunder då man slipper höra vattenskoter-buset!





Inga kommentarer: