fredag 30 augusti 2019

Ask - ett heligt träd


Jag tillbringar då och då tid på en gammal före detta bondgård på gränsen mellan Småland och Östergötland. Den ligger vackert på en kulle omgiven av askar och med utsikt mot en vidsträckt sjö. Jag har hört att det var vanligt att man förr planterade askar kring stora gårdar, och att man ofta hade en ask som vårdträd. Det är sällan jag ser det trädslaget, trots att asken än så länge lär vara det tredje vanligaste ädellövträdet i Sverige. 

Många känner till att Ask och Embla var de första människorna enligt den nordiska asatron. De skapades av Oden som gav liv i två trädstammar, en ask och en alm. Så här står det i Voluspá, Valans spådom: ”På stranden fann de/ två livlösa/ Ask och Embla/ utan öde. // De hade ej ande/ de ägde ej kraft/ ej blod eller röst/ eller rosig hy./ Ande gav Oden/ kraft gav Höne/ blod gav Lodurr/ och blomstrande hy.” (Översättn. Lönnroth 2016)

I samma nordiska mytologi är världsträdet Yggdrasil en ask som sägs sträcka sig över alla världar och som har grönskat sedan tidernas början. Men jag har läst någonstans att om Yggdrasil dör, då går hela världen under. Fast enligt Eddan kommer Yggdrasil att "skälva och stöna" men inte falla när den stora världskatastrofen, Ragnarrök, kommer. Och två överlevande människor, en man och en kvinna, hamnar i trädets grenar, och livet börjar om på nytt igen!

Det låter hoppfullt med tanke på hur illa det ser ut för asken i norra Europa. Enligt Artdatabanken är trädarten kraftigt drabbad av askskottsjuka som riskerar att mycket snabbt slå ut de flesta askträden i Sverige. Sjukdomen är en svamp vars sporer sprider sig med vinden. De unga askskotten angrips och sedan sprider sig svampen ner längs grenarna tills trädet till sist dör. Sjukdomen har fått fäste i de baltiska länderna och Polen. Man tror att askar som importerats dit från Asien fört med sig de dödliga sporerna.

Så tråkigt för den fina asken! Dess virke som är ljust, hårt och segt används och har använts till träskor, verktygshandtag, bandyklubbor, skidor, stavar, spjut, tennisracketar, kälkar, hundslädar, hjulaxlar, trähjul, parkettgolv och möbler. Den engelska sportbilen Morgan lär fortfarande tillverkas med en ram av askträ. Asken sägs vara det träd som får löv sist och fäller dem först av alla. Träden blommar på bar kvist och är oftast enkönade, det vill säga att de är han- eller honträd, men det finns också träd som är tvåkönade.

Där jag sitter vid gården Bönemålas askkulle vet jag mer om asatrons heliga träd. Men lyckligtvis ser jag inga spår av askskottsjukan. De gamla hon- och hanträden med sitt glesa bladverk susar majestätiskt och på gårdsplanen frodas ett ungt till synes helt friskt ask-vårdträd. Må det få leva länge än. Det finns hopp om liv! Hell Odin!


Inga kommentarer: