Katzenburger heter chefen på City Light Bookshop i San Francisco hör jag på radion en lördag morgon. Namnet får mig att tänka på hamburgare! Mat med oxfärs mellan två brödhalvor. Finns också med kyckling och bacon. Kött av dessa djur äter de flesta utan problem. Hästkött är mer problematiskt, det äter vi inte så gärna. Men tänk om det fanns hund- eller kattburgare! Katzenburger! Vilket ramaskri det hade blivit! Naturligtvis är det så att katten och hunden är nära vänner som man absolut inte kan se som mat. Tvärtom lägger vi ner massor med pengar på vetrinärbesök för att hålla våra fyrbenta vänner vid liv. Men varför känner de flesta av oss ingenting för de djur vi äter upp?
Intressant det där med hur olika vi värderar djur. Oxfärsen, lammkotletten, kycklingfilén eller baconskivorna kommer från anonyma varelser som vi kan tänka bort även om vi vet att de föds upp och dödas för att bli mat. Det industriella slaktandet och köttberedningen är något vi aldrig ser. Man tänker knappt på att den fint förpackade färsen eller biffen är delar av döda djur. Jag funderar på hur det var i bondesamhället där man kände eller t o m var vän med djuren man slaktade. Kanske kände man tacksamhet och såg det som en slags offergärning när djuret avlivades för att bli mat? Hörde någon berätta att man ofta bytte kött mellan gårdarna så att man slapp äta upp de djur man haft nära sig.
Kanske är det så att en ”hot dog” innehåller hundkött utan att vi vet om det? Nej, knappast! Men värderingarna är olika i olika delar av världen. I alla fall lär hundkött ätas av många människor i asiatiska länder som Kina, Korea, Indonesien, Vietnam och Filippinerna. I Kina firas ”Yulin Litchi”, en hundköttfestival, i staden Yulin den 22 juni varje år. Till den slaktas ca 10.000 hundar. Man tror att man kommer att bli friskare genom att äta hundkött på årets ljusaste dag! Men den traditionen kritiseras alltmer internt. I Korea blir det ovanligare att äta hundkött, och Taiwan fick 2017 en lag som förbjuder människor att äta hund- eller kattkött. En värderingsförskjutning verkar vara på gång i de andra länderna också, även om många av dessa asiater är kritiska mot att det är västerlänningars åsikter om vilka djur som är gulliga som skall avgöra vilket kött man äter.
Grillade hundar |
Hos oss verkar allt fler bli vegetarianer eller veganer. Det gäller redan flertalet människor i Indien som kanske är det land där man äter minst kött. Sverige tillhör de länder där det konsumeras mycket kött. Köttätandet har ökat väldigt mycket sedan 1950-talet, men vi äter mindre efter toppåret 2016. Som skäl till detta anges främst miljön men också hur djuren har det. När man äter kött vill de flesta att det skall vara producerat i Sverige, och fler kvinnor än män minskar sin köttkonsumtion och äter mer vegetariskt.
Också jag är en del av den trenden eftersom jag inte äter kött så ofta numera. Det av samma skäl som anges ovan och därför att jag påverkas av vegetarianer och pescatorianer* i min nära omgivning. Det är inte helt lätt, jag är ovan vid att laga vegomat, och det tar tid att skola in sig och vänja sig av med köttdieten. Men det går ganska bra och det smakar gott. Särskilt när vana vegeterianer har lagat käket! Och i snabbmatsköken tillagas det numera goda vegoburgare, på kebabstället kan man välja falafel och det lär finnas vegetariska hot dogs...
*En som äter vegetariskt men också fisk och skaldjur
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar