onsdag 15 november 2017

Ingen skitsak!




Hör på SR1´s miljöprogram Klotet att hälften av Indiens befolkning saknar tillgång till toalett av något slag. Man uträttar i stället sina behov i naturen. Som kille är man van att då och då slå en drill i en buske, men detta är något helt annat. Cirka 2,5 miljarder människor på vår jord saknar tillgång till en ordentlig toalett! Varje dag beräknas 2000 barn dö i sjukdomar orsakade av smutsigt vatten och dålig sanitet. Bristen på riktiga toaletter leder till stora hygieniska problem och särskilt kvinnor blir mycket utsatta. Hörde bland annat om hur kvinnor i Indien går i grupp för att uträtta sina behov på järnvägsbankar för att undgå närgångna män.



Forskning om ny toaletteknik pågår. Microsoftgrundaren och miljardären Bill Gates har genom sin och frun Melindas stiftelse satsat 100 miljoner dollar till toalettforskning i en slags tävling. Kraven är att den nya toan inte får spolas med vatten, och inte behöver el eller avlopp. Den ska ta vara på näring och energi i avföringen och den får inte sprida sjukdomar eller föroreningar. Och den år inte kosta mer än 30 öre om dagen att sköta. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6808385



Indien, där hälften av befolkningen saknar tillgång till toalett, har ett ambitiöst projekt där man på kort tid skall försöka få fram toaletter till alla. En av vinnarna i Gates toatävling är den s.k. e-toaletten som redan finns i ett par tusen ex i Indien. Andra toaprojekt i tävlingen förvandlar bajs till biokol, spolar med sand eller med ultraljud. Ett projekt är en toalett där soldatflugelarver äter upp avföringen och sedan skördas för att bli föda till t.ex kycklingar. (Mmm, ”Bajskycklingar” i stället för Majskycklingar.) Man vill inte bygga in sig i ett sådant WC-system som vi är vana vid. Det kräver för mycket av bristvaran vatten och dyrbara vattenledningsnät och reningsverk.



Varje gång vi spolar går det åt ca 20 liter prima dricksvatten. Jag läser i Wikipedia att de första större vattenledningssystemen infördes i Sverige runt år 1900, men det var från början förbjudet att ansluta toaletter till det systemet och det dröjde till 1920-talet innan vattenklosetter blev vanliga. Först på 1970-talet sanerades de sista stadskvarteren i Sverige där det helt saknades vattenklosetter. 
 


WC har alltså inte funnits så länge. Jag minns min numera rivna första bostad i Lugnet i Malmö. Utedassen på bakgården fanns kvar när jag bodde där. Och i min barndoms somrar på landet hos mormor och morfar fanns bara utedass. Jag och kusinkompisen satt över varsitt hål och snackade medan vi uträttade våra behov. När jag kom till Blekingeskärgården i slutet av 50-talet fanns det bara torrdass. De små utedassen stod alla strategiskt placerade nära vattnet dit man då och då enkelt kunde skyffla avföringshögen. Mina föräldrar införde tunna vars innehåll grävdes ner, och så småningom skaffades en mulltoa som omvandlade skiten till gödning.


Gammalt Gotländskt kollektivdass

Den 19 november är det världstoalettdagen. Det för att uppmärksamma att en tredjedel av jordens befolkning lever utan toaletter och värdig hygien. Det borde vara en mänsklig rättighet att ha tillgång till en ren toalett. Forskningen på nya icke vatten- och avloppsberoende toalettsystem är viktig. Det är alls inte någon skitsak!


Inga kommentarer: