tisdag 26 april 2016

Du sköna nya värld

 


Jag har en vän som säger att friheten är en chimär, att vi i demokratins och frihetens namn luras in i en fälla. Hon säger att SÄPO och FRA (Försvarets RadioAnstalt) har stenkoll på dig och att NSA (National Security Agency) snokar globalt på alla, ja att de till och med lyssnar på förbundskansler Merkels mobiltelefon. Ryska KGB och GRU är inte sämre, säger hon, och i Kina och många andra länder är man också mycket duktiga på att ha koll på vad medborgarna gör och tycker. 

Hon säger att Google vet det mesta om dig och, tillsammans med Facebook och Instagram med flera, säljer det dom vet till marknadens aktörer. Hon påstår att Storebror via din mobil, din dator och ditt bankkort kan se var du varit och var du är. Att Han vet var och hur mycket du handlat och vem du talat med. Han vet vad du tycker och vad du gör. Nästa steg sägs bli ett inopererat chip mellan skuldrorna. Då kan Han se dig vart du går. Han vill kunna leda dig in på ”rätta vägar”. Mot köpcentret och schlagerfestivalen, eller till smart-TVn och datorn att njuta av tramset, pornografin och underhållningsvåldet.


"Mantric Mutation" Gunilla Klingberg 2013
Hon säger att Makthavarna vill hjälpa dig att inte genomskåda eller granska kritiskt, att De vill att du skall bli en i flocken av idisslande konsumentboskap, en som inte ifrågasätter eller bråkar. Om Storebror kallar sig kapitalist, kommunist eller nationalist spelar ingen roll. Målen är ungefär de samma: Makt och kontroll över åsikter, mark och pengar. Kan det verkligen vara så som hon säger? Har makthavarna redan smugit oss in i en ”ny skön värld” där vi styrs och manipuleras som viljelösa offer?


I min dator och smartphone får jag reklam från affärer där jag handlar. Dom vet vad och hur mycket jag köper. Det gör mig inte förvånad. Men om alla spår vi lämnar i hemlighet samlas någonstans där man använder det för att manipulera, styra och likrikta oss, då blir jag arg och rädd att frihet snart bara är ett tomt ord. Så jag söker tröst och styrka i Biskop Tomas av Strängnäs´ ”Frihetsvisa” från 1439! (Vers 3 och 4 enligt Stora Nätpsalmboken 2016):


Är hon väl borta, friheten, / hon blir ej lätt få fatt igen, / hur flinkt du än dig vänder. / Du fresta må med hot och låt, / du står där snopen i din ståt, / hon flög ur dina händer.


Jag råder dig, ha frihet kär, / om du förstår vad frihet är, / vad hon dig trofast bringar: / hon frid och hälsa drager hem / och glädje stor åt alla dem, / som nås av hennes vingar.



Inga kommentarer: