söndag 22 mars 2015

Mindfulness genom bastubad




 
I dessa tider när många har svårt att få tiden att räcka till, när folk är stressade, utbrända och ”går in i väggen”, bör vi stanna till och göra bättring. Många söker sig till mindfulness genom olika yogaövningar och andra läror och övningar österifrån eller genom terapi. Det kan säkert fungera bra för många. Men det finns också i våra kalla nordliga länder en urgammal tradition för att få ro i kropp och själ. I Finland heter det Sauna. Hos oss kallar vi det Bastu. Det är en plats för värme, avkoppling och avspänt umgänge. Under och efter ett bastubad kan man uppleva fysiskt och mentalt välbefinnande, ökat focus, medveten närvaro och förbättrad livskvalitet. Jo! Jag överdriver inte. 

Uppvuxen i en bastubadande familj följde jag redan som liten påg ibland med farsan till Ribersborgs kallbadhus -”Ribban”- i Malmö, staden dit föräldrarna flyttade strax innan jag fyllde sju. Jag är också sedan ett antal år med i ett litet gäng bastubadande män. Vi träffas cirka åtta gånger om året för att äta, snacka och bada bastu på olika anläggningar i södra Sverige. Det sociala, mentala och det hälsobringade ingår skön förening. På ett offentligt bastubad som ”Ribban”, där jag badar ca tre gånger i veckan, är det en stor blandning av människor. Direktören och konsuln bredvid lastbilschauffören och den arbetslöse, pensionären bredvid studenten och den svenskfödde bredvid invandraren. Avklädda och utan yttre tecken på social tillhörighet är alla en del av samma aktivitet: att bada bastu. Det finns inte många andra sådana mötesplatser i samhället!

Efter bastun känner jag mig avspänd och lätt till kropp och själ. Genom regelbundet bastubadande blir man dessutom friskare och lever längre säger en del. Jag gav mig ut på nätet för att kolla om det stämmer. Där fann jag att det i vetenskapliga undersökningar har visar sig att bastu har flera gynnsamma hälsoeffekter: Det bekräftas att det är bra för psyket, att man blir avspänd och avstressad i bastun. Blodcirkulationen tränas när hjärtat pumpar effektivare, pulsen ökar, blodtrycket sjunker och blodkärlen utvidgas. Hudens kvalitet förbättras, immunförsvaret stärks så att man inte blir förkyld så ofta och bastubad är välgörande vid kroniska led- och muskelbesvär.

I ny finsk forskning som pågått i tjugo år och som omfattade drygt 2300 män i Kuopio, varav 929 har avlidit, fann man tydliga samband mellan hur ofta de brukade bada och risken för att dö. Den lägsta dödligheten hade de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan och högst dödlighet de som badade ”bara” en gång i veckan! Inte nog med det, studien visade också på samband mellan hur lång tid man brukade tillbringa i bastun och risken för att dö i någon hjärtkärlsjukdom. De som hade för vana att vara i bastuvärmen minst nitton minuter hade en halverad risk att dö i plötslig hjärtdöd jämfört med de som brukade stanna bara elva minuter!

Det gamla finska ordspråket ”Hjälper inte bastu, brännvin och tjära då är döden nära” tycks ha fått en ny innebörd...


















3 kommentarer:

Heleld sa...

Hej Janne! Alltid intressant läsa dina blogginlägg! Men du, det här med forskning på bastubandande, gäller det även kvinnor?? undrar Helene

Heleld sa...

Bastubadande menar jag förtås!

Farbror Janne sa...

Den finska studien är gjord på män, men jag är övertygad om att den gäller lika för kvinnor, Helene!