söndag 15 januari 2023

En trettondagsresa i vattnets tecken



Torsdagen 5:e januari satte jag mig på snabbtåget i Lund för färd till Karlstad. Mycket arbete på västkustbanan. I Varberg lägger man nya dubbelspår i vad som skall bli en tunnel under stan för snabbare och bekvämare passage. Så småningom byte till regiontåg i Göteborg där jag hann käka lite på den fina stationen. Första gången jag åker tåg den här sista sträckan. Ingen snö förrän en bra bit norr ut. I Brålanda, min farfars barndomstrakt, låg snön djup. Passerar sedan ”Fucking Åmål” och ”Säffle … kan man få en kopp kaffe?” Så till sist framme i Karlstad enligt tidtabellen efter en snabb och smidig resa.

På trettondagsafton hängde jag med på konsert i Karlstad CCC (Culture and Congress Center) en jätteanläggning där Sverigedemokraterna nyss haft kongress. Under första avdelningens slutnummer, en svit ur Rosenkavaljeren, hördes skrik bland publiken, musiken tystnade och man ropade på läkare. Dramatik! En dam hade svimmat och bars ut och kördes iväg med ambulans! ...Så småningom spelades stycket färdigt. Därefter paus med mingel och vindrickning för vissa. Ingen klädkod utom för en del mycket välklädda herrar och damer som förmodligen inte står lägst på den lokala sociala skalan. Varje region har sitt centrum och sin kulturella sfär. Där kan man vara med och till och med vara jättekänd utan att vara rikskänd.

Jag halkade omkull på en översnöad isfläck på väg ner till centrum på trettondagen, men kunde ta mig vidare utan större problem. Framåt kvällen hade Ulla, min särbo sedan många år, vernissage på sin installation ”Holy Water” på konstfrämjandets galleri. Det var vernissager samtidigt på tre andra gallerier i samma område. Trots mycket snö, blåst och snöfall var det gott om mer eller mindre konstintresserade besökare. 

På utställningen visas en video hon för några år sedan filmade i Rishikesh i norra Indien vid Ganges. Man ser där en man utföra en slags offerceremoni på en liten plattform vid floden. I galleriets fönster finns underifrån belysta flaskor med vatten i. Vatten kan ta många former, rinnande eller stilla. Som hav, insjö, flod, bäck, regn, moln, dimma, snö, is... Vatten är en livsviktig beståndsdel i det mesta. Till exempel består en vuxen människa till 60 procent av vatten. Ulla har bland annat inpirerats av Leonardo da Vincis studier och skrifter om vatten. Vatten är gränslöst. Men det är ofta missbrukat och förorenat. 

Hon har ställt ut flera gånger på olika platser på temat vatten tidigare. Förra gången, på konsthallen Passagen i Linköping, hade utställningen undertiteln ”Sacred but Misused”. Ulla har tidigare samlat vatten från ett 50-tal olika platser runt Östersjön. Jag minns särskilt en installation på Övedskloster, ”Captured Water – Dark Light Poetry”. På störar placerade utomhus lyste flaskor med vatten från olika ställen runt vårt förorenade innanhav i en oändlighetsåtta i den mörka skånska natten.

Under några timmar med många besökare på galleriet la sig imman tät på fönsterna. Efter stängning vandrade vi hemåt i trettondagens stillnande snöfall. Trettondagen? Hur många vet vad den står för? Jo, i kyrkor i väst firas dagen till minnet av de tre vise männens besök i Betlehem efter att Jesus fötts där tretton dagar tidigare. Men i den ortodoxa kristendomen är det dagen för Jesu födelse, alltså julens början enligt den gamla Julianska kalendern! För oss vanliga sekulära dödliga markerar väl trettonhelgen slutet på julfirandet och återgång till vardagen, även om man kanske väntar till tjugondag Knut med att kasta ut granen.

Efter trettondagen körde vi bil från Karlstad till Linköping. Det var bättre väglag än befarat, men mycket vatten i form av regn och med snö vid sidan av vägen. På kvällen tog jag en ensam promenad i töande snö, och dagarna efter regnade det så att snön omvandlades till vatten. Så har det fortsatt så att delar av landet hotas av översvämning! Suck. Ja, i den globala uppvärmningens spår ser vintrarna numera tyvärr ut så här långt upp i södra delen av vårt land! 




Inga kommentarer: