söndag 28 mars 2021

Slumpen


Jag är bara en enkel diskbänksfilosof som klampar in som en elefant i det filosofiska rummet: Hur kom det sig att jag är född här på planeten Jorden i landet Sverige? Varför är vår planet den enda beboeliga vi känner till i vår galax? Varför blev Anders och Barbro mina föräldrar? Varför blev min dotter dödssjuk i så ung ålder, medan jag varit frisk i så många långa år? Och hur kom det sig att terroristen i lastbilen körde ihjäl några medan andra klarade sig? Beror allt detta på slumpen? 

Hundarna här hos dottern slipper sådana tankar. Det är människornas lott att fundera på detta. Många filosofer, naturvetare och religiösa förkunnare har tänkt över dessa frågor. Också jag försöker reda i det. Är det slumpen, ett slags förutbestämt öde eller den fria viljan som styr våra liv? Enligt kvantmekanikens fysiska lagar är det slumpen som till mycket stor del styr tillvaron. Men..

Finns ödet? Många religiösa tror på predestination, det vill säga att vår livsväg är förutbestämd. (Även om våra gärningar i detta livet lär avgöra vad som händer med oss efter att det är slut!?) För inte så länge sedan meddelades det i alla fall från landets predikstolar att våra öden bestäms av Gud. Många troende kristna och muslimer har väl fortfarande den uppfattningen. Till och med Einstein sa ”Gud kastar inte tärning!”, när han avvisade kvantmekanikens slumpteori. 

Många tror att våra liv är utstakade och orsaksbestämda. Fatalism är en teori som menar att upplevelsen av en fri vilja är en illusion och att vårt öde är förutbestämt. Determinism är en filosofisk ståndpunkt och världsåskådning som menar att allt som sker helt är bestämt av tidigare orsaker och redan givna villkor och naturlagar som lämnar mycket lite utrymme för den fria viljan. 

Hur är det då med vår fria vilja? Jag tycker att jag ganska ofta står i en situation då det är upp till mig att välja. Vilken väg skall jag ta, vilken vara skall jag välja i affären, vilken bok skall jag läsa, vad skall jag göra i kväll, i morgon och så vidare... Till skillnad från en dator kan jag ta egna beslut. De allra flesta av oss tycker att vi är ganska fria att agera, säga och välja hur och vad vi vill, att vi har en fri vilja. Men kanske är våra till synes fria val ganska obetydliga och mycket mer begränsade än vad vi tror?

I de ursprungliga indiska religionerna (hinduism, buddhism m.fl.) är karma ett centralt begrepp. Det är lagen om orsak och verkan. Dina handlingar påverkar ditt liv nu och i senare liv. Du bär med dig det goda och dåliga du gjort, och det får följder. Det du sår får du skörda. Som jag förstår det menar man att du till viss del har en fri vilja, men dina val får konsekvenser! I spåren av yoga har också vi i väst påverkats av detta tänkande. Det har bland annat satt djupa spår i den så kallade New Age-rörelsen. 

Det gäller även begreppet synkronicitet som (enligt Wikipedia) är ”ett iakttagbart meningsfullt sammanträffande utan orsaksmässigt samband”. Hur kom det sig att vi råkade träffas just där och då, så långt borta i ett annat land? Så´n tur att just du, my love, råkade vara på den där avlägsna festplatsen den där kvällen då jag händelsevis hamnade där! Var det högre makter som styrde, eller var det tillfälligheter?

Nyss ringde vännen jag inte hört av på länge, just som jag tänkte på honom! Synkronicitet, slump eller förutbestämt? Jag var ute och gick på sta´n med en annan kompis. Skulle jag svara eller vänta och ringa upp senare? Jag valde att stanna upp och svara. Var det den fria viljans triumf, ödet, en slump eller styrt av tidigare orsaker och redan givna villkor? Fan vet... 




Inga kommentarer: