fredag 10 augusti 2018

För många solnedgångar?



Är det för många solnedgångar på sociala medier? Det är ju så vackert med alla de glödande färgerna på moln och himmel när solen går ner. Ofta över ett stilla och speglande hav eller en sjö. Vi människor tycks aldrig tröttna på kvällarnas färgdramatik. Men en del tycker att det är banalt, nästan kitschigt med solnedgångar.

Solnedgång bekräftar att dagen är över, att natten snart kommer. Om man symboliskt ser dagen som ett liv signalerar den nedåtgående solen åldrandet, slutet och det mörker som nalkas. Solnedgångens skönhet kryddas då av melankoli. Men de flesta betraktar nog bara solnedgångarna som tjusiga, färgranna skådespel och estetiska upplevelser.

Dock har denna sommars sol fått många att fundera över värmen och klimatet. Under svettiga dagar har man längtat efter kvällens svalka och man har bättre förstått varför människorna vid Medelhavet tar siesta under dagens varmaste timmar. En stor majoritet av klimatforskarna hävdar att det är vi människor som orsakar den pågående klimatförändringen.

”Klimatångest” är ett nytt ord, och många känner tydligt vad det innebär. Solen och värmen hotar att allvarligt förändra livsbetingelserna på vår jord när vi inte ändrar vår livsstil och fortsätter att släppa ut växthusgaser! Men efter de vackra solnedgångarna kommer den svalka vi vill ha och oron lättar förrädiskt...

Kanske borde soluppgångar kännas mer hotfulla? Är det därför man så sällan ser bilder på soluppgångar? Jag letar i mitt bildarkiv, men har ännu inte hittat någon. Kanske för att de inte är lika tjusiga? Men ett av världens ledande länder kallar sig stolt ”Den uppåtgående solens land”. Det känns onekligen positivt och hoppfullt att ha ett helt solvarv framför sig! I det landet instiftade kejsaren 1875 en soluppgångsorden att delas ut till medborgare eller främlingar som gjort förtjänstfulla insatser för Japan, världen och miljön!

Japansk Soluppgångsorden
Eller så beror bristen på soluppgångsbilder helt enkelt på att man, i alla fall under sommarhalvåret, sover vid den tid då solen går upp. I allmänhet förväntas man gå och lägga sig när solen försvunnit under horisonten och mörkret fallit. De som vaknar innan solen gått upp är sällan fotosugna då, och de som är igång tills soluppgången är få. Och en del av dem kanske är förtappade som i den välkända traditionella balladen ”House of the rising sun”!

Här i Woody Guthries version från 1941 och den mest kända (The Animals, 1964) i en skön tidstypisk inspelninghttps://www.youtube.com/watch?
v=UlbLs_bvimU
https://www.youtube.com/watch?v=hRXb7K7k7bQ





Inga kommentarer: