lördag 12 maj 2018

Klimatriksdagen 2018


Genom omständigheter som jag inte själv riktigt rår över hamnade jag på klimatriksdag i Stockholm härom helgen. Jag skulle hjälpa väninnan med en konstinstallation i anslutning till #Klimatriksdagen 2018 som hölls 4-6 maj i Aula Magna på universitetet där. Genom henne känner jag den kvinna som startade det hela 2013 och som såg till att den första Klimatriksdagen genomfördes år 2014 i Norrköping. 

Den var då och är nu, ett försök att påverka politikerna att sätta miljö- och klimatfrågorna mer i fokus och ta varningarna från FN´s klimatpanel på största allvar utgående från alla människors lika värde och lika rättigheter. Den inspirerades i sin tur av Folkriksdagen år 1893 som på den tiden bildades för att påverka politikerna i frågan om allmän rösträtt. 

Ordförandeskapet i Föreningen Klimatriksdagen som organiserade årets riksdag har tagits över av yngre krafter (Karin Sundby, ordf. klimatriksdagen.se) Den är opolitisk och vill nå så många som möjligt med engagemang i och intresse för klimat- och miljöfrågor. Politikerna ska känna att det är en bred opinion som driver dessa ödesfrågor. Många seriösa och kända organisationer och företag syntes bland sponsorerna och flera välkända personer fanns på och kring scenen i Aula Magna: Anders Wijkman, Annika Dopping, Kevin Anderson, Björn Ferry, Martin Elmtenäs, Malena Ernman, Helen Sjöholm, Stefan Sundström, Heidi Andersson med flera.

-, M, C, S, V, KD, MP, L, SD, -
Över tvåhundrafemtio motioner hade lämnats in till Klimatriksdagen 2018 och av dem vaskade man efter omröstning fram tolv. De lämnades sista dagen över till företrädare för de åtta riksdagspartierna som var och en fick hålla ett två minuter långt anförande om hur deras partier tänker sig lösa ödesfrågorna inom miljöområdet. Till skillnad från förra Klimatriksdagen var även M och SD med nu.

Konstnären fotograferar sin konstinstallation "Separated Water"
När jag och konstnären plockade ner hennes konstverk ”Separated Water” på eftermiddagen den 6:e och smet iväg söderut, samlades Klimatriksdagens deltagare i Humlegården, där artister och talare uppträdde. Därefter marscherade de till Mynttorget med tjugo förslag till klimat- och miljöåtgärder som de lämnade över till riksdagspartierna. All heder åt dessa medmänniskor som gör vad de kan för sin övertygelse och för en bättre framtid!

Men hur många är de? Och vad gör jag själv? I TV 4´s morgonsoffa sa ”Mitt i Naturen-Martin” att vi tyvärr tycks älska vår livsstil mer än vi älskar våra barn och barnbarn. Ja, som strutsen stoppar vi huvudet i sanden och vill inte se verkligheten. ”Efter oss syndafloden,” som Ludvig XV´s älskarinna Madame de Pompadour lär ha sagt några år före den franska revolutionen. Vi deltar alla i tidernas största Chicken Race, men kanske utan möjlighet att hoppa av före stupet. Så kan det låta när svartsynen tar över i Parisavtals-avhopparen Trumps Fake News-tidevarv. Och tyvärr kan den vara sann.





Inga kommentarer: