tisdag 30 maj 2023

Valfriheten



Jag har just läst en biografi om Tenzin Gyatso. Vem är det, undrar du antagligen? Jo, det var en liten pojke som inte fick välja själv. När han var tre år gammal utsågs han av buddhistiska experter i Tibet till den fjortonde Dalai Lama. Inte mycket valfrihet för honom! 

Kanske mer av det för oss i väst och i landet Sverige. Men hur väljer vi vår livsstil och våra värderingar, undrar jag? Ateist, agnostiker, kristen av något slag, sunni- eller shiamuslim, hindu, buddhist, någon variant av New Age, esoteriker... Anhängare av autokrati, nationalkonservativ, värdekonservativ, kommunist, socialist, anarkist, miljöaktivist, liberal, libertarian... Mycket att välja mellan. De flesta påverkas nog av sin närmaste omgivning, men vi ges sällan tydliga direktiv. Varsågod och välj själv!

Men hur stor är valfriheten? Vi är utelämnade till de värderingar som gäller i det samhälle och den krets vi lever i. Konsumismen verkar vara det som gäller mest. Att shoppa och konsumera tycks vara det som för väldigt många ger mening åt tillvaron. Bättre bostad, nytt kök, exklusivare mat, nytt badrum, ny bil, resa till varma och gärna billiga länder. Ny heminredning, nya prylar, nya kläder. Inte mycket tid till livsfilosofiska tankar eller till någon slags andlighet. Köp, köp så du blir lycklig!

Men flera av oss känner tomheten i konsumerandet, och det kan inte vara lätt för det uppväxande släktet att hitta rätt. Många av dem är fast i nätberoende och de läser inte dagstidningar eller tittar/lyssnar på public service-TV/radio. Det sägs att ungdomarna av idag inte orkar läsa längre texter. De tappar koncentrationen snabbt  och vill ha omväxling och snabbt tempo.

Hur väljer vi livsstil och livsväg idag? Hur påverkas vi av medierna, särskilt de s.k. sociala medierna? Hur påverkas vi och inte minst ungdomarna, av all reklam och snabba klipp, av allt som yttras lösryckt ur sitt sammangang, av allt häftigt, snabbt och ytligt roligt. Av att ständigt underhållas. Och av alla självutnämnda fake news-profeter? Hur välgrundade är våra val? Är vi så fria som vi tror?

Men vi måste välja och vi har mycket att välja på. Vi väljer partner, numera ofta bland ett stort utbud på nätets kontaktsidor. Ganska svårt att hitta rätt, så vi väljer om och om igen och vi skiljs ofta. Numera är det vanligt att handla på nätet. Många köper kläder där och skickar tillbaks det som inte passar. Att det är illa för miljön struntar de flesta i. I egoismens tidevarv tänker vi först på oss själva. Kanske kan vi liknas vid åsnor framför alltför många hötappar?

Och kanske blir valfriheten till sist en förbannelse. Friheten är nog inte så stor som vi ibland får oss itutat . Frihet att välja vilken glass du skall äta eller vilken bil du tänker köpa har du, liksom massor av liknande val. Men konsumerandet gör dig också bunden och ofri. Som en pippi i en bur full med roliga fågelleksaker. En medelklassmänniska i Kina har nog samma frihet.

Det finns gott om ytliga idoler i vår tid. Många ungdomar drömmer om att bli som de, eller så vill man bli influencer eller något slags kändis. De flesta når aldrig dit och blir besvikna. - Jag har inga idoler, men om jag skulle välja någon är det kanske Dalai Lama, han som inte fick välja livsväg själv. Humoristisk, vänlig och full av djup insikt är han ett föredöme, en ”role model” att lyssna till. Han fick Nobels fredspris 1989 och tycker liksom Ghandi att våld inte kan lösa problem i grunden, och han anser att det i alla människor, även i de värsta, någonstans ryms medkänsla, rättskänsla och sanningslidelse. 
Hoppas han har rätt!

Bild: Omslaget till boken DALAI LAMA - en auktoriserad biografi. Av Mayank Chhaya. ISBN 978-91-534-3020-9




Inga kommentarer: