tisdag 15 november 2022

Stockholm ToR



På något sätt finns Stockholm i mitt hjärta. Kanske inte så konstigt eftersom båda mina föräldrar kom därifån. I min tidiga barndom bodde jag först i Hammarbyhöjden och sedan i Årsta. Farsan fick jobb i Malmö och familjen flyttade dit strax innan jag fyllde sju. Resten av släkten bodde kvar. Farfar och farmor och två kusinfamiljer i Ekhagen, morfar och mormor på Odengatan och en kusin med sin mor bodde i Tanto på den tid då sockerbruket ännu fanns där.

Första tiden i Malmö var jag inte så sällan en ”jävla stockhólmare” på grund av min uppsvenska dialekt. Som jag minns det besökte vi släkten i Stockholm minst en gång om året. Efter några år förskånskades mitt tal så att jag blev kallad ”jävla skååning” av stockholms-kusinernas lekkamrater. Det gick över med tiden, men tungspets-R-en har jag kvar än idag! Åren går. Jag har varit i Stockholm många gånger sedan jag flyttade därifrån. Min äldste son och min ena syster har bott där. En vän sedan tidiga ungdomen bodde där. Flera släktingar och vänner finns kvar och några är ditflyttade. Nyligen reste jag upp till huvudstaden för att hälsa på några av dem.

Det var ett slag sedan sist. När jag klivit av tåget från Lund möttes jag snabbt av en storstadskänsla som är lite överväldigande och inte helt positiv. Först ett jättestort stationsrum och ett myller av gångar till tunnelbana och pendeltåg, en ständigt bullrig och stressig gatutrafik, väldigt många människor varav de flesta verkar ha bråttom och vara instängda i sig själva. Men kanske är de bara effektiva och målmedvetna? I alla fall finns en ganska hetsig och stressig känsla i luften.

Men kollektiv-trafiken i det mycket vidsträckta stockholms-omådet är imponerande effektiv. (Kanske med undantag för trafiken österut från Slussen). Tunnelbana, lokaltrafiktåg, spårvagn, bussar och båtar. Jag var i Segeltorp, Silverlife på Värmdö, Nacka strand, Gamla Enskede, Djurgården, Järla strand och Tullinge. Förutom kors och tvärs på Söder, Gamla stan + Riddarholmen (där jag bodde) och i Centrum. Till skillnad från Skånetrafiken erbjuder Stockholms Lokaltrafik (SL) pensionärsrabatt. En veckas resande för 290 kronor! Och alla elsparkcyklar står snyggt parkerade på anvisade platser. Där har andra städer något att lära. Pluspoäng för det! 

En Stockholmsresa innebär mycket nostalgi för mig. Kanske inte så mycket för barndomsåren som för minnen som väcks från senare vistelser ensam och med personer som stått mig nära. Också fd fru och flickvänner. Sommaren 1963 bodde jag i min farmors tomma lägenhet i Ekhagen när jag praktiserade på en stor reklambyrå. Jag körde upp från Skåne på min Lamretta TV 175. En nära vän från ungdomsåren i Blekinge skärgård bodde större delen av sitt liv på olika ställen i Stockholm. Jag bodde ofta hos honom när jag var där, men han finns inte mer.

Nästan var än man befinner sig i Stockholm finns det fina miljöer. Spännande ny och gammal bebyggelse, alltid nära till berg, kullar och skogar, öar och vatten. Jag diskuterade nyligen med en före detta kollega och pianist som numera bor i Köpenhamn om viken nordisk huvudstad som är vackrast. Han höll på Köpenhamn, jag håller fortfarande tveklöst på Stockholm! Jag flanerade den här gången ensam en del i Gamla Stan och på Söder och kände historiens sug. För något år sedan läste jag den utmärkta boken ”Fukta din aska - C.M.Bellmans liv från början till slut” av Ernst Brunner. Nu kände jag igen en del namn på gator och platser från den boken och anade att Carl Mikaels ande svävande över det hela... 

Ändå är borta bra, men hemma bäst även för mig. I min ungdom berättades historien om Malmöbon som varit på besök i Huvudstaden. Han tyckte att kungliga slottet och mycket annat var fint, men det bästa med den sta´n var ändå tåget hem till Malmö! Så illa är det inte för min del. Jag gillar verkligen att besöka Stockholm, men det kändes inte helt fel att efter intensiva dagar där sätta sig på snälltåget hem mot lugna fina Lund!


3 kommentarer:

Antigone sa...

Hej Janne,

jag har hittat ett gammalt blogginlägg av dig, från 2016, som jag undrar om du vill återpublicera i tidskriften Skola och Samhälle, där jag är redaktör. Det handlar om MAKIS och reaktionerna på det och andra förändringar inom lärarutbildningen. Jag tycker att det ger ett intressant perspektiv på en debatt som pågår just nu, om lärarutbildnigens uppgift, men även ett intressant perspektiv på lärarstudenters och lärares syn på skolan.

Hör gärna av dig till mig på malin.tvarana@gmail.com eller malin.tvrana@edu.uu.se

/Malin

Farbror Janne sa...

Ja det är OK
Du får publicera mitt blogginlägg.

pgrahn.com sa...

Bäste vän!
Som alltid intressant att läsa dina inlägg. Lustgt sammanträffande att vi båda bott i Hammarbyhöjden. Du som mycket ung och jag som student på 1970-talet. Vi var nyligen i Stockholm så jag kan för övrigt bara skriva under på det skriver om staden. Hälsar Paul & YT