tisdag 15 augusti 2017

Bonusfolket




Jag läser om fransmannen Thomas Pikettys uppmärksammade bok ”Kapitalet i tjugoförsta århundradet” och om OECD´s undersökning av de växande inkomstklyftorna i västvärlden. Man oroar sig för att detta kommer att orsaka allvarliga problem i samhällena. Sedan början av 90-talet har klyftorna vuxit mer och snabbare i Sverige än i något annat västland. De med lägst disponibla inkomster har inte fått någon ökning alls medan det ökat med runt åttio procent för den rikaste tiondelen av befolkningen. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/toppekonom-varnar-for-vaxande-klyftor Skillnaderna ökar vidare snabbt genom ackumulation av kapital i form av aktier, fastigheter, fondinkomster och ”kreativ bokföring” hos de rikaste. Också kapitaltillskott i form av bonusar till den gruppen sprider sig från USA och ökar. 
 


Ibland iakttar jag bonusfolket. De som bor i fina hus i avskilda stadsdelar eller på staketomgärdade lyxiga lantställen. De som tar sig rätten att köra för fort i sina dyra bilar. De som skatteplanerar och klagar på alldeles för höga skatter. De som avskyr ordet solidaritet. De som med sin dyra livsstil skitar ner miljön och tror sig leva rätt, men som lever med skygglappar och låtsas att det är normalt med det lyxliv de själva lever. De som till och med skryter med det och i tysthet föraktar dem som inte samlat på sig lika mycket pengar och ägodelar. De som inte vill se dem som lever i samhällets skuggsida.



Ett slags andra klassens bonusfolk finns bland en del sossar, andra politiker och högre tjänstemän med flera. Politisk karriär är en väg till ett ekonomiskt rikare liv. De sitter i styrelser och i kommun-, landstings- och företagsledningar och åker på dyra resor över hela världen. De har, i det övre skikt de lever i, inte längre kontakt med villkoren som de där nere lever under: Fattigpensionärerna, de ensamstående mödrarna, de arbetslösa, socialbidragstagarna, de utslitna och sjuka och de ekonomiskt utmattade.



I alla samhällen finns rika och fattiga, och det har väl alltid varit så. I Sverige under den socialdemokratiska eran var skillnaderna mindre än i alla andra länder. Men nu ökar klyftorna snabbt. Bonusfolket drar ifrån. De är välbärgade bidragstagare med höga inkomster som under senare år gynnats av ränteavdrag, rot- och rutavdrag, av slopad arvs- och förmögenhetsskatt och sänkt fastighets- och inkomstskatt. Samtidigt som de klagar på det svenska skattetrycket och ofta bosätter sig hel- eller deltid i enklaver i lågskatteländer.


I Sverige växer som sagt nu klyftorna snabbare än i andra västländer. Från att på 1980-talet ha varit världens ekonomiskt mest jämlika land är Sverige på väg att bli ett normalland i detta sammanhang. Antalet svenskar som lever under den relativa fattigdomsgränsen ökar och de rika blir snabbt allt rikare. Sammanhållningen i landet krackelerar när viljan hos de välbärgade att betala skatt för allas välfärd avtar i takt med att de själva i ökande grad garderar sig med privata försäkringar. De sociala försäkringssystemen urholkas. Också medelinkomsttagare utan privatförsäkring kan hamna på ganska bar backe om de blir sjuka eller mister jobbet. Jag har först på senare tid insett att Sverige knappast längre är något föredöme. Att Folkhemmet inte längre finns. Nu verkar det vara första, andra och tredje klass som gäller igen! https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sverige-snabbast-pa-att-oka-ekonomiska-klyftor
 


Hur lever jag själv då? Kanske finns jag någonstans kring mitten mellan botten och toppen. Hyfsad pension tack vare livslångt heltidsarbete och det numera slopade ATP-systemet och en buffert på banken på grund av tidigare generationens flit. Ränteavdrag har jag aldrig nyttjat, men däremot rotavdrag för om och tillbyggnader på det ärvda sommarhuset. Jag kastar bara småsten i glashuset kan man säga.


Inga kommentarer: