lördag 15 december 2018

"Förgänlighetskänslighet"




Jag hörde det ordet i sista avsnittet av SVT 2´s ”Meningen med livet” yttras av finlandssvenska författaren Merete Mazzarella. Förgänglighets-känslighet! Den känslan griper mig allt oftare. Jag gråter oftare nu när jag är äldre. Svårt att inte bli rörd på en väns eller nära anhörigs begravning. Även glädjetårar och sentimentala tårar kommer lättare nuförtiden när man inser att livet är långt men kort...

Även läget i världen och i vårt land kan göra att man grips av denna förgänglighetskänslighet. Jag funderar över mitt eget ansvar inför klimathotets domedagstoner. Det är inte lätt att vara konsekvent! Kära väninnan har en föredömlig livsstil, men även hon flyger då och då långt bort och försämrar sitt CO2-avtryck. Men det spelar ingen roll, säger många...

Parisplanen att hålla världens utsläpp av växthusgaser under 1,5-2% avvisas av det globala ekonomiska etablissemanget. Under FN-förhandlingarna i Europas kolcentrum Katowice försöker man skärpa parisplanens riktlinjer. Men Ryssland, Kuwait, Saudiarabien och USA med ny president tycks skita helt i det. Förenta staternas store ledare vill satsa på ”rent” kol, olja och kärnkraft. Hellre smältande polarisar, höjda havsnivåer och väderkaos än att på något vis ändra livstil tydligen! - Det kan få mig att gråta med tanke på mina barn och barnbarns framtid. 

Foto: Eva Sandström
Vet du inte, min son, med hur lite förstånd världen styres,” lär Axel Oxenstjärna ha sagt till sin son Johan när denne kände sig osäker inför att han skulle förhandla för Sveriges räkning i den Westfaliska freden. (Den slöts 1648 och blev slutet på det så kallade 30-åriga kriget.) 
- - - med hur lite förstånd världen styres! För många av oss kunde det yttrandet lika gärna ha gällt dagens världsledare: Trumph, Putin och Xi Jinping. Till dessa kan vi lägga Indiens hindunationalistiska premiärminister Modi och Brasiliens nyvalde extremt högernationalistiske och klimatförnekande president Bolsonaro. Med flera!

Till detta den ohämmade girigheten hos en del börs- och bankmänniskor. Jag har nyligen sett två dokumentärer i SVT om människor som hyllar egoismens filosof Ayn Rands extrema ideal. Värst är ”Männen som plundrade Europa”, som beskriver hur ett nätverk av internationella finansmän med säte i London och Frankfurt nyligen plundrat europeiska stater på hundratals miljarder med hjälp av några av världens största banker! De ledande personerna bland dem hyllar sin egen intelligens och föraktar ”medelmåttorna” som de liknar vid de svaga individerna i en kaninflock. De svaga som borde gå under och helst utrotas för att flocken/samhället skall bli starkare! Rena nazismen alltså! 

Dokumentären ”En vanlig miljardär” handlar om den svenske utlandsboende mångmiljardären Akelius som köper billiga hyreshus i storstäder världen över, lyxrenoverar och dubblar eller flerdubblar hyran så att de som bodde där tidigare inte har råd att bo kvar. Han tycker att han gör mänskligheten en tjänst som förbättrar bostadsbeståndet och känner inget som helst ansvar för den segregering han orsakar. Men jäkligt rik blir han, och han vet hur man skattar så lite som möjligt!

Ja, känslan av förgänglighet blir nästan överväldigande inför dessa världens ledare och superrika egoister. Jag är inte expert, men kallas inte sådana för psykopater? 
Men låt inte hoppet fara även om det ibland kan kännas som om vi stod inför helvetets port. Det finns också många goda krafter i världen! Låt oss med gott mod och nya krafter segla vidare mot en annan horisont. Gärna ombord på skeppet ”Hoppet”.





onsdag 5 december 2018

Vi läromästare



Ibland hör jag att den generation jag tillhör är den som haft det bäst av alla under tidernas lopp. Efterkrigsgenerationen som hela tiden fick det bättre och som kunde se hoppfullt på framtiden. Det är sant på sätt och vis, men när jag läser texten nedan jag skrev i min ”dagbok” 1979 låter det inte så hoppfullt. Min förstfödde var då sex år gammal: 

Hur gör vi nu när barnens läromästare är lurade 
och mutade av falska gudar
När vi utan att riktigt fatta 
jobbar energiskt på vår egen undergång
När vi inte längre kan tala om för barnen 
varför dom är födda 
och till vad dom har sina liv

Hur gör vi nu när ständigt ökad bruttonationalprodukt 
har blivit tillvarons mål 
och bästa möjliga avkastning på investerat kapital 
blivit livets mening?
När vi är så upptagna av att 
tjäna pengar att vi inte har tid 
att lyssna på de vise männens råd?

Gautáma borde ta oss i handen och leda oss rätt 
Krishna kunde berätta vad vi har att göra med våra liv 
Muhammed skulle viska i vårt öra och förklara vad som är fel 
och Jesus uppenbaras framför TV´n
tändande nya ljus i våra hjärtan!

Strålögda profeter borde träda fram 
och med alvsmidda svärd peka på mammons agenter
klyvande folkets bödlar 
förförare som frossat för blodspengar 
och öst förakt över sina slavar

Förvandlande sina svärd till trollstavar
skulle de sedan skänka oss 
livets mening åter 
så att vi läromästare 
kunde berätta för barnen 
till vad dom har sina liv

Det låter ganska deppigt. Under 1960-talet ifrågasattes det kapitalistiska samhällets ideal och drivkrafter av många. Även jag påverkades av det, och det lever nog kvar i mig fortfarande i någon slags förädlad form. Men stämningen i texten är inte helt olik den som finns i samhället idag. Vi ser ohämmad girighet, ökade klyftor ekonomiskt och mentalt, splittring och våld i världen. Och det uppväxande släktet får bära klimathotets ok tungt på sina axlar.

Förändras man under livets gång? Tja, det gör man nog. Förhoppningsvis blir man mer vidsynt, tolerant och pragmatisk. Allt är inte svart eller vitt. Idag försöker jag se tidens hot och djävligheter med bibehållet gott humör. Att deppa ihop leder inte till något bra, och det finns trots allt hopp och många goda krafter i världen. Eller hur?