torsdag 8 november 2018

Fyra dagar i Estland

Gammalt och nytt i Tallinn

Härom veckan var jag för första gångan i Estland. Jag visste inte mycket mer om landet än att jag hade läst Sofie Oksanens ”Utrensning” och ”Stalins kossor” samt sett filmen ”Torsk på Tallinn” av Tomas Alfredson och Killinggänget. Den bild dessa ”källor” gav av landet var inte särskilt positiv. Under fyra dagar där har jag fått en annan bild.

Estland är ett litet land (ca 1,5 milj inv) som i många århundraden styrts av utländska herrar. Danskar, tyskar, svenskar, ryssar, tyskar och sovjetryssar i nämnd ordning. Först 1918 blev landet fritt, men det ockuperades igen av ryssar och tyskar under andra världskriget som kostade en dryg fjärdedel av befolkningen livet. 1944, när östfronten bröt samman, flydde 30.000 ester till Sverige och över 100.000 deporterades till arbetsläger i Sibirien. Landet tvångsanslöts till Sovjetunionen samma år. Ryssar och Ukrainare förflyttades till Estland för att ersätta de ester som flytt, dött eller deporterats. Kvar i skogarna fanns en gerilla, ”skogsbröderna”, som kämpade mot den sovjetiska övermakten till en bit in på 50-talet. (Den siste skogsbrodern lär ha drunknat eller dränkts så sent som 1978)

Fotografering av kör på Nationalmuseet i Tartu
Olika manifestationer i slutet av 80-talet bäddade för ny självständighet. Den 23 augusti 1989, på den olagliga Molotov-Ribbentrop-paktens 50-årsdag, bildade två miljoner människor från Estland, Lettland och Litauen en levande kedja från Tallinn via Riga till Vilnius. I Estland talar man gärna om den ”Sjungande revolutionen” då hundratusentals människor samlades i Tallinn för att sjunga och lyssna på nationella sånger. I augusti 1991, i samband med den misslyckade statskuppen mot Gorbatjov i Moskva, blev Estland till sist en självständig stat igen.

Domkyrkoruinen i Tartu
Jag och min reseledare landade i Tallinn en fredag för vidare färd till en ljusfest i Tartu, där hon varit engagerad tidigare. Vi var lite försenade och missade snabbussen som enligt henne var enda sättet att ta sig dit. Men det visade sig att det också fanns tåg. Vi tog ett sådant, modernt och välfungerande, och kom till Tartu i tid. I den staden, som förr hette Dorpat, finns Estlands äldsta och största universitet, instiftat av svenskarna 1632. Liksom landet har staden genomlidit mycket. Uppe på kullarna i centrum, där också universitetet finns, ligger ruinen av den ståtliga medeltida domkyrkan. I en annan del av centrala staden finns fina kvarter med enhetlig empirearkitektur och strax intill köpcetrumlådor av internationellt snitt.

Ljussatt rådhusplats i Tartu
I Tartu finns Estlands nya Nationalmuseum. Det ligger intill en stor fd sovjetisk flygplats för strategiskt bombflyg. Kanske inte av en slump... Det museet är ett av de bästa jag (en fd museiman) sett. Här visas landets historia och folkkultur, och man har satsat stort på ståtlig arkitektur och på modern utställningsteknik av bästa slag! Det är en lyckad manifestation av nationell självständighet.

Från bussen tillbaks till Tallinn ser man spår av Sovjettiden. Det är ett ganska enformigt platt landskap med skogar och öppna fält. Där syns gårdar som övergivits och förfallit under det sovjetiska kollektivjordbrukets tid, och en del som byggts upp nyligen. Här och där i tätorterna ser man stora förfallna industrikomplex och i Tallins och Tartus förorter trista bostadskomplex i betong från samma era. Förfallna hus sida vid sida med nya ser man ganska ofta, men utvecklingen verkar gå snabbt åt rätt håll.

Alexander Nevsky-katedralen i Tallinn
I Tallin (Reval) är historien närvarande i en levande och turistvänlig stad. I den pittoreska medeltida delen är hansatidens ringmur bevarad till stor del. Inte så mycket turistiskt krimskrams där heller. Högt uppe på Domberget ligger Alexander Nevsky-katedralen och påminner om att det finns många med ryskortodox tro i landet. Ca 30% av befolkningen har ryska som modersmål. Alla av dem är inte estniska medborgare. För att bli det skall man ha bott i landet i minst två år och ha grundkunskaper i estniska språket. Det finns mycket att se och göra i och omkring staden. Vi hade tänkt åka till det nyöppnade Arvo Pärt Centrum sydväst om Tallinn, men vi tog fel buss och hamnade i stället på Estlands Friluftmuseum som ligger i fin natur vid kusten med gamla byggnader från olika delar av landet. 

Estland är modernare och fridfullare än jag väntat mig. T.ex. fanns bildskärm med gratis filmer på flygplansvis i långfärdsbussens stolsryggar. Betalning med kort är det vanligaste och många verkar ha en smartphone. De flesta av yngre årgång är bra på engelska. Prisnivån är lägre än i Sverige. Vi bodde i bra dubbelrum för ca 40 euro per natt. Jag återvänder gärna till Estland och lägger nog i så fall till de andra baltiska länderna Lettland och Litauen i resrutten.


Inga kommentarer: