onsdag 30 augusti 2023

Tur och retur till Humpen


F
ör en tid sedan tog jag Snabbtåget till Stockholm tillsammans med lillsyrran för kusinträff på Värmdön utanför Stockholm. Trevligt! Efter några dagar där åkte jag tåg till särbon i Linköping, varifrån vi efter några dar for till kompisfest på en plats några mil norr om stan som heter Humpen (på fotot intill). Humpen, var hade jag hört det namnet förut? Jo, i en visa! Elektricitet, det är nå´t märkligt med det, sjunger Linköpingssonen Tage Danielsson i Elektricitetsvisan, där det också berättas att orterna Humpen och Vreten har fått el. Det fick de först i början av femtiotalet.

Idag är det så självklart med el, men inte heller jag förstår riktigt hur elen tar sig fram kors och tvärs igenom tråden, genom alla stora och små ledningar från kraftverket till min brödrost. Men det funkar ju, så jag behöver inte förstå. Jag förstår inte heller varför det anses att Sverige behöver fördubbla sin elproduktion på drygt tio år för att elen skall räcka till. Men jag förstår varför det är förbjudet att ta reda på hur mycket elstöd de rikaste och slösaktigaste medborgarna fick efter senaste elprischocken... 

Ja, det slösas enormt med el nuförtiden. Särskilt jämfört med hur det var när jag var ung. Det måste finnas en väldig sparpotential som man inte använder sig av. Men det ligger väl i elbolagens intresse att vi använder mycket el, och de flesta unga verkar inte heller bry sig om att spara på den energin. 

Marknaden tycks vara fastlåst vid att landsvägsfordonen i framtiden skall vara batteridrivna, fastän drift med utsläppsfritt tillverkad vätgas verkar vara smartare och miljövänligare. Vilket också en satsning på tåg skulle vara! I alla fall kommer batteri-fabrikerna att kräva enorma mängder el, liksom industrin som skall tillverka fossilfritt stål. Förutom vattenkraft och många solceller skall massor av vindkraftverk och också nya, svindyra och potentiellt livsfarliga kärnkraftanläggningar förse oss med tillräcklig mängd el, säger nuvarande regering. 

Senast 2045 skall Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, läser jag på Naturvårdsverkets websida. Det låter ju bra. Med jättestor fossilfri produktion av elektricitet och med eldrivna fordon skall koldioxid-utsläppen stoppas. Men hur bra är det för Moder Jord med all denna el? Ökad BNP och ständig tillväxt gäller. (Särskilt tillväxten av ekonomiska klyftor i samhället!) Hur mycket bättre blir miljön med alla dessa elproduktions-anläggningar, elfordon och eldrivna prylar? Och hur ser det ut i de gruvor och fabriker världen över som krävs för att tillverka alla dessa prylar som vi tror att vi behöver? Det sägs ju redan nu att det skulle krävas minst tre jordklot om alla människor skall leva på samma konsumtionsnivå som vi.

Lilla Humpen
Jag, en vanlig medborgare i landet Sverige, är en del av allt detta. Mina kritiska tankar om det här är bara pyttesmå droppar i havet. Varje individ kan tycka vad den vill, men utvecklingen ångar på ändå. Nu är det den ekonomiskt liberala högern i ”Tidöpartierna” och nationalkonservativa SD som bestämmer i en ohelig allians. Elen, särskilt från nya kärnkraftverk, skall rädda landet säger de, men det tror inte jag på. Så ”enkelt” är det inte, och det kommer nog framtiden att visa.


Det blev bastu, fest och övernattning hos vännerna i Humpen. Jag sov gott i ett litet gästhus kallat Lilla Humpen. Vännernas pizzaugn från Portugal  värmdes upp med ved. Samma med bastun. Boningshuset har de på gammalt vis byggt själva med virke som vuxit på egen mark och som sågats upp i den egna eldrivna sågen. Ett imponerande projekt! Tur ändå att elektriciteten till sist kom också till Humpen! 

Elektricitetsvisan: https://www.youtube.com/watch?v=csRqxVXR-N0



tisdag 15 augusti 2023

Vår bästa tid är nu


Det finns bara nu, men eftersom du ofta har med dig det förflutna i ditt sinne och planerar för framtiden, så kanske du missar det där nuet. Ja, Carpe Diem = Fånga Dagen, det har vi hört många gånger. Men hur gör man det? Hur fångar man dagen och lever i nuet? Är det en klyscha som få lever efter? Eller ett modeuttryck som används ofta men sällan tillämpas?

Sedan några år gäller pensionärstid för mig. Jag har gott om fri tid med få fasta aktiviteter. Planerings-horisonten blir kortare. Åren går fortare men dagarna saktare. ”Denna dagen ett liv” (eller kanske denna veckan), gäller ofta för mig. Jag gillar långsamheten och tycker det är skönt att slippa vardagsstress och att passa jobb- och barntider. Förutsättningarna för mig att fånga dagen är goda! Jag improviserar och småplanerar i nuet och fångar dagen ganska bra, tror jag.

Så i stort är mitt liv lugnt, men inte stilla utan ganska omväxlande. Jag försöker fokusera på det positiva i stället för det negativa. Jag försöker följa mitt samvete och leva här och nu så gott det går, och att leva ansvarsfullt och solidariskt även om det är svårt i induvidualismens tidevarv. ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem”, uppmanas vi till i en känd bok. Det är en gyllene regel inom de flesta kulturer. Ibland uttrycks den såhär: ”Behandla andra så som du själv vill bli behandlad.” Det är nog lättare att tillämpa när man lever saktare och närmare nuet.

Men är verkligen vår bästa tid nu? En tid med råa krig, upprustning, flyktingströmmar, svält, rasism, allt fler diktaturer och religiös fanatism. En tid med uppvärmning av vår planet med torka, skogsbränder, stormar, störtregn och översvämningar som följd. Därtill den sjätte massutrotningen. Fem globala massutrotningar har kraftigt minskat antalet djur och växter på Jorden. I den nya geologiska tidsåldern, antropocen, anser forskarna att vi människor står för den sjätte utrotningen. Dystert! 

Hur kan jag må bra trots att framtidsutsikterna är så deprimerande? (Inte ens priset på bensin och diesel har sjunkit! Ha, ha.) Jag känner kluvenheten. Det är nog självbevarelsedrift att ordna det så bra som möjligt för sig själv och de närmaste. Inte sällan förnekar eller förtränger jag budskapen om en värre framtid. Nästan omedvetet. Samtidigt försöker jag leva så att jag något lite bidrar till en bättre framtid. Eller i alla fall till hoppet om en sådan.

Men vi har ingen bättre tid än den vi lever i nu. Det går inte att välja. Du lever här och nu! Det gäller att göra det bästa för dig själv och alla andra av den tiden. Men Völvans och Snorres spådom om Ragnarök ljuder hotfullt i bakgrunden: ...Hårt är i världen, hordom mycken, yxtid, klingtid, kluvna bliva sköldar, vindålder, vargålder innan världen störtas... 

När man ser, läser och tänker på allt detta är det risk att den här sången känns ironisk: