torsdag 24 maj 2018

Mat och våld


Vi tycks älska matlagningsprogram. Och våldsamma filmer, spel och teveserier. Kokböcker och deckare ligger i bokförsäljningens topp. Att ögonfrossa i lyxig och god mat i stora mängder och att läsa om och se på våld, blod och dödande tycks vara nutida favoritsysselsättningar.

MAT - Som en man med enkla matvanor och måttligt matlagningsintresse tittar jag ytterst sällan på något av alla dessa matlagningsprogram. Det som bjuds känns för komplicerat och exklusivt för mig. Som att enkel vardagsmat inte duger. Var och varannan ”kändis” har blivit välbetald matlagningsexpert som visar mig hur man lagar snobbig finmat som jag sällan äter. Vi matas med program och böcker som indirekt uppmuntrar till matorgier och ett oetiskt frosseri!

Samtidigt som utbudet av matlagningsprogram och kokböcker är på topp, ökar försäljningen av dålig snabbmat hela tiden. Vi tittar på och läser om exklusiv mat, men käkar hamburgare och annat på snabbmatsrestaurangerna i stället för att laga riktig mat själva. Vi äter för mycket, och blir allt tjockare! Det är kanske billig demagogi att jämföra med världens hundra milliontals undernärda människor eller med de sk ”friganerna” som hittar bortkastad mat i restaurangers och matbutikers soptunnor. Och som tillagar prima måltider av det! (Varje år slängs sammanlagt runt 100.000 ton mat av matbutikerna bara i vårt land! Därtill kommer all mat som vi själva kräset slänger i sophinken.) 

VÅLD - Kommer ihåg ”Motorsågsmassakern” (1-1974) och ”Karate Kid” (1984), filmer som väckte stor diskussion om hur våld på TV och video påverkade det uppväxande släktet. Man frågade sig hur skadligt det var för ungdomen, vilka konsekvenser konsumtionen av våld på TV och film skulle få på samhället. Man menade att våldsförhärligandet i dessa medier kommer att leda till en avtrubbad och hård framtid. Så småningom dog debatten ut, allt medan våldet utökades till fler medier och blev allt värre och spreds till allt fler!

Via TV´n, datorn eller den stora bildskärmen kan man idag ”njuta” av våld och död i serier som Game of Thrones, Bron, Homeland, Boardwalk Empire, Hannibal, Spartacus, Vikings, The Walking Dead, Gomorra, etc. Mördare och seriemördare, våldsamma krigare och människoslaktare, maffiosos,vampyrer, gengångare, spöken, kannibaler och zombies har blivit nya ”idoler”. 

Idag blomstrar spelindustrin med många mycket våldsamma datorspel. Det gäller att skjuta och döda så många som möjligt så fort som möjligt. Forskarna varnar igen för att spelandet gör att ungdomarna vänjer sig vid våld, att de blir avtrubbade, empatilösa och aggressiva. Och att de blir sittande framför bildskärmarna som sociopater, med tiden överviktiga av för lite motion och för dålig mat. Vart är vi på väg?

MEN - man är väl ändå inte bara till för att klaga, som det heter i visan. Det där gäller ju inte alla. Och det är klart att det inte är fel att lära sig laga nyttig, fantasirik, vällagad och god mat. Mina motargument grundar sig kanske delvis på att jag själv inte orkar engagera mig i matlagningstrenden. Och våld som underhållning har väl alltid funnits!? Berättelser om krig och död, ruskiga spökhistorier och skrämmande sagor har funnits i alla tider och kulturer. Det har fungerat både som underhållning och som terapi. Vi behöver bearbeta tillvarons mörka sidor och kanske är våldsamma teveserier och spel vår tids sätt att göra det?

Tja, myntet har som bekant två sidor. (Gäller det också bitcoin-myntet?) Väninnan och de med religiös övertygelse säger att våld, mord, krig, frosseri, miljöförstörelse, stora sociala klyftor och alla andra hemskheter har en gudomlig mening. Hemskheterna skall få oss att se och göra det goda och rätta och att förstå att bortom rysligheterna finns tillvarons yttersta mening och ett slags himmelrike inom räckhåll...

”Fan tro´t´, sa Relling!”


lördag 12 maj 2018

Klimatriksdagen 2018


Genom omständigheter som jag inte själv riktigt rår över hamnade jag på klimatriksdag i Stockholm härom helgen. Jag skulle hjälpa väninnan med en konstinstallation i anslutning till #Klimatriksdagen 2018 som hölls 4-6 maj i Aula Magna på universitetet där. Genom henne känner jag den kvinna som startade det hela 2013 och som såg till att den första Klimatriksdagen genomfördes år 2014 i Norrköping. 

Den var då och är nu, ett försök att påverka politikerna att sätta miljö- och klimatfrågorna mer i fokus och ta varningarna från FN´s klimatpanel på största allvar utgående från alla människors lika värde och lika rättigheter. Den inspirerades i sin tur av Folkriksdagen år 1893 som på den tiden bildades för att påverka politikerna i frågan om allmän rösträtt. 

Ordförandeskapet i Föreningen Klimatriksdagen som organiserade årets riksdag har tagits över av yngre krafter (Karin Sundby, ordf. klimatriksdagen.se) Den är opolitisk och vill nå så många som möjligt med engagemang i och intresse för klimat- och miljöfrågor. Politikerna ska känna att det är en bred opinion som driver dessa ödesfrågor. Många seriösa och kända organisationer och företag syntes bland sponsorerna och flera välkända personer fanns på och kring scenen i Aula Magna: Anders Wijkman, Annika Dopping, Kevin Anderson, Björn Ferry, Martin Elmtenäs, Malena Ernman, Helen Sjöholm, Stefan Sundström, Heidi Andersson med flera.

-, M, C, S, V, KD, MP, L, SD, -
Över tvåhundrafemtio motioner hade lämnats in till Klimatriksdagen 2018 och av dem vaskade man efter omröstning fram tolv. De lämnades sista dagen över till företrädare för de åtta riksdagspartierna som var och en fick hålla ett två minuter långt anförande om hur deras partier tänker sig lösa ödesfrågorna inom miljöområdet. Till skillnad från förra Klimatriksdagen var även M och SD med nu.

Konstnären fotograferar sin konstinstallation "Separated Water"
När jag och konstnären plockade ner hennes konstverk ”Separated Water” på eftermiddagen den 6:e och smet iväg söderut, samlades Klimatriksdagens deltagare i Humlegården, där artister och talare uppträdde. Därefter marscherade de till Mynttorget med tjugo förslag till klimat- och miljöåtgärder som de lämnade över till riksdagspartierna. All heder åt dessa medmänniskor som gör vad de kan för sin övertygelse och för en bättre framtid!

Men hur många är de? Och vad gör jag själv? I TV 4´s morgonsoffa sa ”Mitt i Naturen-Martin” att vi tyvärr tycks älska vår livsstil mer än vi älskar våra barn och barnbarn. Ja, som strutsen stoppar vi huvudet i sanden och vill inte se verkligheten. ”Efter oss syndafloden,” som Ludvig XV´s älskarinna Madame de Pompadour lär ha sagt några år före den franska revolutionen. Vi deltar alla i tidernas största Chicken Race, men kanske utan möjlighet att hoppa av före stupet. Så kan det låta när svartsynen tar över i Parisavtals-avhopparen Trumps Fake News-tidevarv. Och tyvärr kan den vara sann.